Tavaroiden kuljetukset

Jos kuljetat satunnaisesti tavaraa jollekulle etkä saa siitä taloudellista hyötyä, kyse ei ole ammattimaisesta tavaroiden kuljettamisesta.

Jos kuljetat tavaroita taloudellisen hyödyn saamiseksi (tulonhankkimistarkoituksessa), kyse on ammattimaisesta tavaran kuljettamisesta ja silloin sinun tulee selvittää, tarvitsetko tavaraliikennelupaa.

  • Ammattimainen tavaran kuljettaminen maksua vastaan ei edellytä erillistä lupaa tai ilmoitusta, jos tavaraa kuljetetaan ajoneuvolla tai yhdistelmällä, jonka kokonaismassa on enintään 2 000 kiloa.
  • Jos ammattimaista tavaran kuljettamista harjoitetaan maksua vastaan ajoneuvolla tai yhdistelmällä, jonka kokonaismassa on yli 2 000, mutta enintään 3 500 kiloa, niin silloin siitä tulee tehdä ilmoitus. Ilmoitus on yrityskohtainen, ei ajoneuvokohtainen.
  • Ammattimainen tavaran kuljettaminen kokonaismassaltaan yli 3 500 kiloisella ajoneuvolla tai yhdistelmällä edellyttää tavaraliikennelupaa.

Ammattimaista tavarankuljetusta harjoittavana sinun tulee huolehtia siitä, että olet rekisteröinyt liikenteeseen käyttämäsi ajoneuvon Suomen ajoneuvorekisteriin ja olet ilmoittanut ajoneuvon käyttötarkoitukseksi luvanvaraisen käytön tavaraliikenteessä. Varmistathan myös, että kuljettajalla on tavaraliikenteen ammattipätevyys.

Lisää tietoa tavaraliikenteen harjoittamisesta löydät Liikenne- viestintävirasto Traficomin sivuilta.
 

Verotus

Tavaroiden kuljetuksesta saatu tulo on veronalaista tuloa, joka sinun tulee ilmoittaa verotuksessa. Yksityishenkilönä tapahtuvasta kuljetuksesta saatu tulo on veronalaista ansiotuloa.

Yritystoimintana tavaroiden kuljetusta voi harjoittaa eri yritysmuodoilla ja verotus määräytyy yritysmuodon mukaan.
 

Vakuutukset ja tavaroiden kuljetukset 

Voit tarkistaa vakuutusyhtiöstäsi, kattavatko omat vakuutuksesi kuljetukseen annettaville tavaroille sattuneet vahingot.