Tietoa ja ohjeita yksityishenkilöille

  • Jakamistalousinfo.fi:stä saat tietoa ja vinkkejä siitä, mitä tulee huomioida verotuksen ja muiden velvoitteiden näkökulmasta, kun yksityishenkilöt esimerkiksi lainaavat toisilleen tavaraa, vuokraavat omaa asuntoa tai autoa ja tarjoavat tai teettävät työtä. 
  • Sivustolla ei tarjota ohjeita esimerkiksi kirpputorikauppaan, yrityksen harjoittamaan autonvuokraukseen tai alustapalvelujen tarjoamiseen.
  • Sivustoa kehitetään edelleen, voit antaa palautetta sivuston sisällöstä palautesivulla.

Mitä on jakamistalous?

  • Jakamistaloudesta puhutaan, kun yksityishenkilöt jakavat toisilleen hyödykkeitä ja palveluja joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. Käytännössä toiminta tapahtuu useimmiten digitaalisten alustojen tai mobiilisovellusten kautta.
  • Jakamistalous on sanana peräisin englanninkielen termistä ”sharing economy”, joka viittaa yhteiseen tai yhteisölliseen talouteen; kuluttamiseen, käyttöön ja tuotantoon.
  • Jakamistaloutta on esimerkiksi oman asunnon tai auton vuokraaminen lyhytaikaisesti muiden käyttöön. Myös erilaiset pientyöt, kuten puutarhatyöt tai siivous- ja lastenhoitopalvelut, voivat olla jakamistaloutta.

Lue vinkit ja ota selvää lakisääteisistä vastuista ja velvoitteista!

Usein kysytyt kysymykset

Kyllä. Satunnaisestakin vuokraustoiminnasta saatu tulo on veronalaista tuloa. Katso tarkemmin lyhytaikaisen majoituksen tarjoamisesta.


Ei. Koko asunnon vuokralle antaminen, vaikka lyhytaikaisestikin, katkaisee asunnon oman käytön. Koska et olet asunut omistamassasi asunnossa yhtäjaksoisesti kahta vuotta, asunnon myynnistä saatu luovutusvoitto on veronalaista pääomatuloa.


Palveluntarjoajaan kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian ja yksilöidä, mitä valitus koskee sekä hyvityksiin liittyvät vaatimukset. 

Alustan käyttöohjeista kannattaa varmistaa, tarjoaako alusta apua asian selvittelyyn tai sovitte­luun.


Palveluntarjoajana toimiva myyjä (elinkeinonharjoittaja tai yksityishenkilö) on vastuussa ongelman selvittämisestä.

Alustan kanssa tehdyssä sopimuksessa ja alustan käyttösäännöissä usein kerrotaan, miten ja millaisissa tilanteissa alusta avustaa asian selvittelyssä tai sovittelussa.

Alusta on yleensä vastuussa vain omista palveluistaan. Se vastaa esimerkiksi laskutuksen toimivuudesta, jos se huolehtii laskutuksesta.